Emma Lazarus Share
 

< For Teachers & Kids

1. Who designed the Statue of Liberty?
A. Frederic Bartholdi
B. Daniel Chester French
C. Augustus Saint-Gaudens

2. The Statue of Liberty is made of
A. Green marble
B. Copper
C. Wood that is painted green

3. The Statue of Liberty is composed of how many pieces?
A. 150
B. 300
C. 350

4. Who created the internal structure for the Statue?
A. John Augustus Roebling
B. Stanford White
C. Alexandre Gustave Eiffel

5. What does the torch symbolize?
A. Enlightenment (freedom and self-governance) and a beacon of hope
B. Peace
C. Direction into the Harbor

6. In strong winds, how much does the Statue sway?
A. Up to 3 inches and the torch up to 6 inches
B. Up to 1 inch and the torch up to 2 inches
C. The Statue doesn’t need to move—she’s solid.

7. How tall is the Statue:
A. 100’ 5”
B. 305’ 1”
C. 1,000”

8. Emma Lazarus’ sonnet, “The New Coloussus” was written:
A. For a book of poetry she was going to self-publish
B. For reading at the dedication of the Statue
C. To help raise funds to construct the Statue’s pedestal

9. The Statue of Liberty's face was said to be modeled after:
A. Bartholdi’s mother
B. Bartholdi’s wife
C. The wife of the French president at the time

10. How many Legos does it take to build a 2 foot 9 inch Statue of Liberty?
A. 2882
B. 5004
C. 688

11. Which film did not feature the Statue of Liberty?
A. Planet of the Apes
B. Titanic
C. Superman
D. X-Men

12. Which popular doll series featured a Statue of Liberty edition?
A. Cabbage Patch Kids
B. Barbie
C. American Girl
D. Strawberry Shortcake

Answers 1: A; 2: B; 3: B; 4: C; 5: A; 6: A; 7: B; 8: C; 9: A; 10: A; 11: C; 12: B

Visit the National Park Service website for more fun facts.

 

 
 

is a downloadable walking tour app visiting 19
historic sites in New York City that helped shape
Lazarus’ legacy.

Download for iPhone > | Download for Android >

 

 

 

This exhibition is made possible, in part, through the generous support of the Righteous Persons Foundation, the Pickman Exhibition Fund, The Blanche and Irving Laurie Foundation, David Berg Foundation, American Express, Patti Askwith Kenner and Family, George Klein, Klara and Larry Silverstein, the New York State Council on the Arts with the support of Governor Andrew Cuomo and the New York State Legislature, The Seth Sprague Educational and Charitable Foundation, Salo W. and Jeannette M. Baron Foundation, Con Edison, and David Bruce Smith Family Foundation.

New York Magazine and Jewish Week are media partners.

 

 
Edmond J. Safra Plaza | 36 Battery Place | Battery Park City | New York, NY 10280
© 2011, Museum of Jewish Heritage. All rights reserved.
Image Credits